kedd, január 20, 2009

Aktuális...



Aktuális Kérdések, …..vagy csak ….


  • részvényeim, vagy részvényalapú befektetésemeim vannak, el fogom bukni a pénzemet?
    - befektetnék, de mikor, hová ilyen körülmények között?
    - mi történik a pénzügyi piacokon, mi ez a káosz?


Felőlem akár 2 évre is bezárhatna a tőzsde!” /Warren Buffet/


Ezzel a levéllel megosztunk Önökkel néhány olyan gondolatot a mostani pénzügyi válság kapcsán, amely aranyat érhet ezekben a zűrös időkben! Kicsit hosszú lesz, de ez a 8 perc, amíg elolvassa, milliókat érhet Önnek!

Kezdjük ott, hogy a világ pénzügyi piacain válság van. Nem kicsi, nagy. Méretében ugyan az 1929-es Nagy Válságot nem éri el, de mindenképpen ott a helye az elmúlt 100 év legnagyobbjai között. Ilyenkor persze jogos a kérdés, hogy mit kezdjen az ember a megtakarításaival?! Mielőtt a konkrét választ megadjuk, 3 rendkívül fontos gondolat:

Amikor vér folyik az utcán, akkor kell vásárolni!” (Rotschild báró)

Mint már többször írtuk, az ember a tőzsdén hajlamos elfelejteni a „józan paraszti ész” diktálta logikát: akkor kell krumplit venni, amikor olcsó! Ehelyett a jó híreket keressük, a felfelé menő részvényárakat, a „sztorit” – és fektetünk be a csúcsokon. Pedig évszázados tőzsdei mondás, hogy

Vásárolj a rossz, adj el a jó hírek hallatán!”

És igaz az is, hogy „minél rosszabb egy hír, az nekünk annál jobb”. Egy vérbeli tőzsdei befektetőnek ilyenkor kell, hogy kigyúljanak a zöld fények: venni kell, nagy és stabil cégeket, amennyit csak lehet. Természetesen tisztában vagyunk mi is azzal, hogy ami most zajlik, az több, mint szimplán rossz hírek. Konkrétan totális a pánik, őrület és félelem van a piacokon, 5-10-20 éves negatív rekordok dőlnek meg és zuhan minden úgy, hogy nem látni a végét.

Ebben az őrületben viszont venni kell, amennyit csak lehet. Venni, venni, venni! DE! Mivel nem tudjuk, mi dől be ismét, ezért 1) 3x is gondoljuk át, mit veszünk 2) szigorúan portfólióban gondolkodjunk!

Felőlem akár 2 évre is bezárhatna a tőzsde” (Warren Buffet)

Buffet nem véletlenül lett a világ 2. leggazdagabb embere – befektetésekből. Ő úgy vesz vállalatot, mintha tőzsdén kívüli lenne. Megnézi, mennyire stabil, egészséges és mennyire fog tudni növekedni. A tőzsdére pedig úgy tekint, mint „egy őrült, amelyik meg akarja venni a cégem. Ha jó napja van, jó árat mond, ha rossz napja, alacsonyat. De nekem nem kell elfogadni az ajánlatát.” Vagyis hosszú távra vegyünk – a mostani helyzet alapján legalább 2-3 évre, de akár többre is. És ne aggasszon minket az, hogy menet közben az „őrült” alacsony árakat ajánl. Végső soron a fundamentumok döntenek. Ha a cég stabil, túléli az őrületet.

Ne feledjük azt az aranyszabályt, amely az egész kereskedelemre érvényes: a haszon a vételkor és nem az eladáskor keletkezik! Olcsón kell venni, mert drágán eladni nagyon nehéz! (próbálta már valaki az értékénél drágábban eladni a lakását?)
Ha jelenleg nincs szükségünk a részvénybefektetéseinkre, eszünkbe ne jusson megbolygatni!


Szóval akkor merre is?

Mit tegyen az, akinek benn a pénze részvényekben? Először is: ne pánikoljon! Valóban tragikusan állnak a befektetései, akár -60-70%-ban, de ez van. Ha most kiveszi a pénzét, akkor ezt valóban elbukja. Amíg nem, addig mindez csupán az „őrült” egy ajánlata. Másodszor: készüljön fel arra, hogy lehet még rosszabb. Eshet további 20-30-40%-okat. A fontos, hogy ne remegjen meg a keze, ne hallgasson a TV-re, újságokra. Gondolkozzon józanul. Sírásókra és bankokra mindig szükség lesz, amíg világ a világ. Sok mindent nem tud tenni. Megnyugszik és vár (1-2-3 évet), amíg elvonul a vihar. Illetve, ha van még tőkéje, azt most tudja okosan befektetni!

Mit tegyen az, akinek számlán, vagy fix kamatozású termékekben van a pénze? Magyarul van szabad tőkéje! A fentiek alapján egyértelmű a válasz: venni kell, de olyan óvatosan, mintha nyerges vontatóval fordulna meg a Nemzeti Galériában. 10x is átgondolni mindent és VALÓDI tanácsadóval beszélni (akinek van pénzügyi végzettsége, vagy olyan céges háttere amire nyugodtan rábízhatja magát, nem árt ha saját tőkéjével aktívan megtakarít Ő is pár éve!) Ha ügyesek vagyunk, egy életre megalapozhatjuk mi is magunk és családunk jólétét!


2 dolgot ne feledjünk!

1. Portfólió, portfólió, portfólió! Előfordulhat, hogy rosszul választottunk részvényt…….? ??!!!! Megoldás: Holdingalapok!

2. Folyamatos vásárlás! Amikor veszünk, a teljes tőke 30-40%-át hagyjuk szabadon az első vásárlási körben. Lehet, hogy a részvényeink még tovább fognak esni és akkor tudunk még alacsonyabb árakon vásárolni. (negatív átlagolás)

--- Lehet, hogy még nincs itt az alja, de ezek már nagyon jó árak!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése